23.08.2013

Tarta z szynką i pomidorami

Ciasto francuskie (u mnie z Lidla)
Szynka drobiowa
Pomidor
Oscypek

100ml śmietany kremówki
2 jajka
Przyprawy
Parmezan

Baza:
Natłuszczoną blachę wyłożyć ciastem  francuskim
Pokroić szynkę, pomidora i oscypka
Wysypać całość na ciasto

„Sos”:
Śmietanę kremówkę rozbełtać z 2 jajkami
Przyprawić wedle uznania*
Wylać całość na wcześniej przygotowane ciasto i posypać startym parmezanem
Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez 20 minut

*U mnie świetnie sprawdziła się przyprawa, w której skład wchodzą suszone pomidory, czosnek i bazylia.

Radziłabym poczekać aż ciasto ostygnie, bo może być problem z wyciągnięciem. Chociaż zapachy będą kusić ;) Najlepszą rekomendacją dla tej tarty jest fakt, że jadł ją mój brat, który NIE LUBI CIASTA FRANCUSKIEGO. 

Smacznego!



10 komentarzy:

  1. O mamo! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, muszę kiedyś spróbować zrobić te tartę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób! Zwłaszcza, że zajmuje to dosłownie kilka chwil, a efekt zniewala!

      Usuń
  3. ale pysznie to wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna, uwielbiam takie wytrawne tarty ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze na obecną pogodę ;))

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje, kocham takie tarty :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zdjęcia nie oddadzą zapachu ani smaku, a szkoda!

      Usuń
  6. Mi tarta zawsze kojarzyła się z czymś słodkim... Będę próbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń