12.01.2014

Sernik nowojorski



Kolejny dzień to kolejne wyzwanie. Takie postanowienie wymyśliłam sobie w ostatni dzień nowego roku. Ten rok to ciasta, ciasteczka i muffiny, które nigdy mi się nie znudzą. Jako pierwszy na liście pojawił się sernik dlatego też korzystając z chwili wolnego czasu złapałam za tortownicę i wyczarowałam własną – nieco zmodyfikowaną – wersję sernika nowojorskiego. Dużo sera, zapach wanilii i lekka nuta pomarańczy – te określenia opisują go najlepiej


Składniki:

  • Duże opakowanie herbatników
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Skórka starta z 1 pomarańczy
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany 30%

Przygotowanie:


  • Rozgrzej piekarnik do 180C.
  • Tortownicę wysmaruj masłem, a dno wyłóż herbatnikami.
  • Za pomocą miksera ubij ser na kremową masę, stopniowo dodaj cukier i mąkę. Po chwili zwiększ obroty i wmieszaj, cały czas miksując, ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową i skórkę z cytryny, następnie dodaj pojedynczo cały czas miksując, jajka i żółtka. Na koniec wmieszaj śmietanę. Powinna wyjść puszysta masa. Jeśli jest za rzadka możesz dodać nieco mąki.
  • Włóż nadzienie na wcześniej przygotowane herbatniki. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 110C i piecz przez kolejne 30 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw sernik w piekarniku przez 2 godziny (dzięki temu sernik nie opadnie). Przykryj i schładzaj w lodówce przez noc.
  • Przejedź nożem wokół brzegu tortownicy, wyjmij sernik i patrz jak znika z patery!

1 komentarz:

  1. Anonimowy2/11/2014

    uwielbiamserniczki i te nowojorski i te wsystkie serniczki-anna

    OdpowiedzUsuń