05.08.2014

Mufinny bananowo-owsiane


Źródło błonnika i siły. Nieodłączny element dobrze zbilansowanej diety, a ponadto – bomba cennych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane wróciły na nasze stoły – to dobrze, nawet bardzo dobrze. Szkoda tylko, że wszyscy jemy je tylko pod postacią owsianek, bo nawet i te mogą się znudzić. Tym razem będzie równie zdrowo co słodko. Zapraszam Was na muffiny, które ukazały się na łamach ostatniego wydania Spring Plate. 



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 3 bardzo dojrzałe banany 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli



Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wyłóż papilotkami (swoje wykonałam sama). Rozgnieć banany na pure. Do miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane oraz cynamon. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Dodaj pure bananowe. Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj. Napełnij papilotki do 2/3 wysokości. Piecz około 25 minut.



2 komentarze:

  1. Mmm, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam połączenia banana i kakao ;)

    OdpowiedzUsuń