24.02.2014

Czekoladowe trufle z twarogiem

Tłusty czwartek nadchodzi nieubłaganie i dlatego też postanowiłam wyczarować coś kalorycznego, ale niekoniecznie tłustego. Trufle, bo o nich mowa, powinny zadowolić każdego czekoladoholika, ponieważ od nadmiaru kakao aż kręci się w głowie! Niech w przepisie nie zmyli Was duża ilość cukru pudru, bo nasze urocze kule wcale nie należą do słodkich.


Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g gorzkiego kakao
  • 250 g drobno posiekanych orzechów (u mnie ziemne)
  • kakao do obtaczania

Przygotowanie:
  • Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i kakao.
  • Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką (ja zrobiłam to dłońmi, bo masa była za ciężka do wyrobienia łyżką)
  • Masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli będzie za luźna należy dodać jeszcze kakao.
  • Z masy formuj dłońmi małe kuleczki (polecam zwilżyć dłonie wodą).
  • Każdą uformowaną truflę obtocz w kakao. Tak przygotowane trufle włóż do lodówki, aby stężały.

P.S. Chciałam pokazać Wam wersję z kokosem, jednak mój partner sukcesywnie się ich pozbył. Krzyczałam? Nieee, przecież to w pewnym sensie komplement! 


Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Fajne.... takie mini ,, serniczki,,...;)) Noo tym z kokosem to bym się też nie oparła.... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się bardzo apetycznie (:

    OdpowiedzUsuń