02.06.2014

Zupa marchewkowa



Kto śledzi mnie na portalach społecznościowych ten wie, że ta zupa króluje na moim talerzu. Od dłuższego czasu chciałam Wam pokazać jak w prosty sposób można przygotować naprawdę smaczną i pożywną zupę. Wiem, że ma ona swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy nazywają ją zupką dla dzieci. Jednak dzisiaj nie o nich…




Przy okazji współpracy z 42 RAW AND HAPPY postanowiłam poświęcić zupie marchewkowej troszkę więcej uwagi. Habżyki okazały się doskonałym dodatkiem do mojego ulubionego wiosennego obiadu.

Jeśli jeszcze nie wiecie o czym mówię to już tłumaczę. Habżyki to zupełna nowość na polskim rynku. To innowacyjny chleb lniany, niepieczony żywy, produkowany w 3 liniach smakowych. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały.

Na wywar:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 listki liścia laurowego
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 opalona cebula

Na zupę:

  • 4 duże marchewki
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 100ml śmietanki kremówki


 Przygotowanie:

  • Ugotuj wywar w taki sam sposób jak zawsze, pamiętając o zalaniu mięsa zimną wodą i ściąganiu szumowin.
  • Do klarownego wywaru dodaj obraną i pokrojoną drobno marchewkę.
  • Gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywo zmięknie.
  • Za pomocą blendera doprowadź zupę do konsystencji kremu i wlej śmietankę.
  • Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Gotuj jeszcze chwilkę.
  • Zupę podawaj z grzankami bądź spróbuj mojej propozycji.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz