29.10.2013

"Słone" naleśniki.. na słodko!



Dzisiaj trochę słodyczy połączonej z czymś wytrawniejszym. Pierwszy raz postanowiłam połączyć 100% masło orzechowe z syropem klonowym i karmelizowanymi bananami. Brzmi niecodziennie, ale uwierz, że naleśniki wychodzą wyborne. Słone masło idealnie poradziło sobie z wszechobecną słodyczą.


Naleśniki (wg ulubionego przepis)
2 dojrzałe banany
Cukier
Łyżka masła



  • Rozpuść na patelni masło i dodaj banany pokrojone w grube plastry.
  • Gdy zauważysz, że banany miękną i przybierają ciemniejszy kolor posyp je cukrem. Gdy zacznie się karmelizować owoce będą gotowe do podania.
  • Naleśniki posmaruj cienką warstwą masła orzechowego. Złóż w trójkąty.
  • Każdego naleśnika polej sosem klonowym. Nałóż na nie gorące banany.
  • Jedz, dopóki Twoja rodzina nie zauważy jakie są pyszne! 

11 komentarzy:

  1. Agnes :)10/29/2013

    wyglada pysznie! robie dzisiaj nalesniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam bardzo lubie takie slodko-slone polaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze naleśniki ! i przepyszne nadzienie, uwielbiam takie połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki! Chętnie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji :

    OdpowiedzUsuń
  5. ajjjj.... Zacznę robić naleśniki inne niz zwykle! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką mam nadzieję, bo ileż można jeść naleśniki z serem (chociaż za tymi też szaleję)

      Usuń
  6. Wyglądają świetnie! Chyba je sama skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. haha, taka mała awangarda (słone naleśniki na słodko :D) no ale bardzo kuszące te naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko kuszące, ale i przepyszne! Zrób i nie myśl o kaloriach!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Wszystko jest uzależnione od naszych preferencji. U mnie pojawiły się banany, ponieważ idealnie pasują do masła orzechowe. Dobre będą też brzoskwinie

      Usuń