Oryginalne pielmienie są małe i dodaje się je jako dodatek do
rosołu, jednak ja postawiłam na innowacje! I chociaż w naszym studenckim mieszkaniu brakuje wałka do ciasta to poradziłam sobie bez problemu. Chcecie wiedzieć jak? Odpowiedź pod koniec przepisu.
Na farsz:
- mięso mielone z łopatki
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mleko
Na ciasto:
- Dwie szklanki mąki
- Szczypta soli
- Około pół szklanki wody
Dodatkowo:
- Masło
- Szczypiorek
Przygotowanie ciasta:
- Połącz mąkę z solą i stopniowo dodawaj wody. Wyrabiaj dwiema rękami na blacie oprószonym mąką. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni i mieć jednolitą konsystencję.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, bo każdemu należy się chwila odpoczynku!
Przygotowanie farszu:
- Na odrobinie oleju zrumień wcześniej posiekaną cebulę i po wystudzeniu dodaj do mięsa.
- Czosnek posiekaj i w surowej postaci dodaj do farszu.
- Teraz najlepiej podwiń rękawy, bo czeka Cię brudna robota! Wyrabiaj mięso dłońmi, dolewając do niego mleko. To sprawi, że po ugotowaniu farsz będzie soczysty.
- Przypraw wedle gustu.. U mnie to spora dawka pieprzu i odrobina soli.
- Mięso powinno być nieco bardziej wodniste niż te, które przygotowujesz do mielonych
- Rozwałkuj ciasto tak, aby jego grubość wynosiła 0.5cm.
- Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż po jednej pełnej łyżeczce SUROWEGO farszu (lub tyle ile się zmieści). Zlep dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
- Gotowe pierogi polecam przykryć ściereczką, aby nie wyschły. Oczywiście na blacie podsypanym mąką!
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła. Po wrzuceniu surowych pierogów pamiętaj o tym, aby przemieszać je od czasu do czasu.
- Gdy nasi nurkowie wypłyną na powierzchnię odczekaj jeszcze 2min i wyciągnij na talerz!
Opcjonalnie:
Gotowe pierogi polej rozpuszczonym masłem z dodatkiem
szczypiorku!
Poznajcie mój studencki wałek do ciasta :)
Moim pierwszym wałkiem w studenckim mieszkaniu była butelka po piwie ;) Też się sprawdzała:)
OdpowiedzUsuńA pielmienie wyglądają bardzo apetycznie!