Kto śledzi mnie na portalach społecznościowych ten wie, że
ta zupa króluje na moim talerzu. Od dłuższego czasu chciałam Wam pokazać jak w
prosty sposób można przygotować naprawdę smaczną i pożywną zupę. Wiem, że ma
ona swoich zwolenników jak i przeciwników, którzy nazywają ją zupką dla dzieci.
Jednak dzisiaj nie o nich…
Przy okazji współpracy z 42 RAW AND HAPPY postanowiłam
poświęcić zupie marchewkowej troszkę więcej uwagi. Habżyki okazały się
doskonałym dodatkiem do mojego ulubionego wiosennego obiadu.
Jeśli jeszcze nie wiecie o czym mówię to już tłumaczę. Habżyki
to zupełna nowość na polskim rynku. To innowacyjny chleb lniany, niepieczony
żywy, produkowany w 3 liniach smakowych. Produkty 42° powstają w oparciu o
technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim
temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne
białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i
minerały.
Na wywar:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 listki liścia laurowego
- 3 kuleczki ziela angielskiego
- 1 opalona cebula
Na zupę:
- 4 duże marchewki
- Łyżeczka gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- 100ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
- Ugotuj wywar w taki sam sposób jak zawsze, pamiętając o zalaniu mięsa zimną wodą i ściąganiu szumowin.
- Do klarownego wywaru dodaj obraną i pokrojoną drobno marchewkę.
- Gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywo zmięknie.
- Za pomocą blendera doprowadź zupę do konsystencji kremu i wlej śmietankę.
- Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Gotuj jeszcze chwilkę.
- Zupę podawaj z grzankami bądź spróbuj mojej propozycji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz