Źródło błonnika i siły. Nieodłączny element dobrze zbilansowanej
diety, a ponadto – bomba cennych kwasów tłuszczowych. Płatki owsiane wróciły na
nasze stoły – to dobrze, nawet bardzo dobrze. Szkoda tylko, że wszyscy jemy je
tylko pod postacią owsianek, bo nawet i te mogą się znudzić. Tym razem będzie
równie zdrowo co słodko. Zapraszam Was na muffiny, które ukazały się na łamach
ostatniego wydania Spring Plate.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki jogurtu
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 duże jajko
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Celsjusza. Formę do muffinek wyłóż papilotkami (swoje wykonałam sama). Rozgnieć
banany na pure. Do miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól,
płatki owsiane oraz cynamon. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki. Dodaj
pure bananowe. Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj. Napełnij papilotki do
2/3 wysokości. Piecz około 25 minut.
Mmm, musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam połączenia banana i kakao ;)
OdpowiedzUsuńNiezrównany smak
OdpowiedzUsuń