12.05.2014

Pancakes - śniadanie rodem z Ameryki

Nie wiem jak u Was, ale dla mnie niedziela to świętość. Tego dnia pozwalam sobie na grzeszki, na które nie ma czasu w ciągu tygodnia. Dodatkowym motorem napędowym jest możliwość zrobienia zdjęć na bloga. Z tej okazji pozwoliliśmy sobie w ostatni weekend na iście słodką ucztę. Znudzona standardowymi naleśnikami postanowiłam pobawić się w Nigellę Lawson, która jest dla mnie niekwestionowaną królową „pankejków”.
Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych naleśników. Różni je jedynie grubość i (zazwyczaj) wielkość. Amerykańskie placuszki są mniejsze. Forma podania to zazwyczaj stos pancakes oblanych syropem klonowym. Ja tym razem zrezygnowałam z syropu na rzecz naszych dżemów.


Składniki:

  • 1 filiżanka mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • ½ filiżanki mleka 
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego 
  • łyżka kakao (mój dodatek) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie (do wyboru):

  • esencja waniliowa
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie:

  • Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany.
  • Na rozgrzanej i SUCHEJ patelni smaż pancakes z dwóch stron.
  •  Podawaj gorące z jogurtem naturalnym/ulubionymi dżemami/syropem klonowym/masłem lub cukrem.
 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko!

    Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń