1.08.2014

Tarta wiśniowa



Gdy lato w pełni mało kto ma ochotę na ciężkie i słodkie ciasta, które w głównej mierze składają się z masła, mąki i dużej ilości kremów. Jednak co miałam zrobić, gdy okazało się, że zaplanowaną przeze mnie kolację nie zwieńczy żaden deser, a przyjaciółka obdarowała mnie wiadrem wiśni? Padło na lekką i kwaskowatą tarte wiśniową, którą zdobyłam serca kilku smakoszy, a i wam obiecuję, że nie przejdziecie obok niej obojętnie. 


Na kruchy spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany


Kruche ciasto przygotuj według zaleceń, które opisałam TUTAJ. Należy jednak pamiętać, że na surowy placek trzeba położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę bądź groch. Zapobiegnie to zapadaniu się boków tarty, a ciasto pozostanie idealnie płaskie.. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200C.

Masa wiśniowa:

  • 300g wiśni
  • 1/3 szklanki cukru
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej


Rozpuść żelatynę w ¼ szklance wrzącej wody. W garnku umieść wiśnie, sok z cytryny oraz cukier. Podgrzej, wymieszaj i zblenduj na puree.  Zmiksowane owoce ponownie umieść na palniku i doprowadź do wrzenia. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aby połączyła się z sosem owocowym. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i połącz z zimnym puree wiśniowym.

Masę truskawkową wyłóż na wystudzony kruchy spód, wyrównaj. Ciasto najlepiej chłodzić całą noc.


Na tym etapie można zakończyć i gwarantuję, że tarta rozejdzie się w mgnieniu oka. Jednak ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała pewnych „udziwnień”. Na drugi dzień pokryłam tarte czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany kremówki. Pod koniec mojej przygody z wiśniami postanowiłam udekorować ciasto różami z masy maślanej.

Masa maślana do dekoracji:

  • Kostka masła (pamiętajmy o tym, że prawdziwe masło zawiera 83% tłuszczu)
  • 200g cukru pudru
  • Barwnik spożywczy


Masło należy zmiksować na jednolitą masę i stopniowo dodawać do niej cukier puder. Całość ma przypominać kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kilka krople barwnika spożywczego i napełniamy szprycę.  



3 komentarze: