17.09.2014

Domowa granola - mocno orzechowa



Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię gotowych mieszanek muesli, ponieważ ani to dobre ani zdrowe. W każdym opakowaniu znajdę składnik, który mi nie odpowiada – a to rodzynki, a to jakieś pseudo jogurtowe płatki. Dlatego też postanowiłam z mamą zrobić własną granolę, która będzie wyglądała dokładnie tak, jak sobie wymarzymy. Kiedyś ktoś mi powiedział, że jesienią i zimą trzeba jeść ciężko i tłusto, a to nieprawda.. Może i mniej zerkamy na lekkie sałatki z dodatkiem arbuza, ale kto zabroni nam zajadać się domową granolą z dobrym jogurtem greckim? Lekki i przepyszny posiłek na uzupełnienie energii w ciągu dnia.



Składniki:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych 
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki amarantusa (dodałam opcjonalnie, ponieważ amarantus obniża cholesterol)
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 opakowanie orzeszków miodowych Felix
  • 1/4 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu


 
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu łączymy olej kokosowy (olej należy podgrzać np. w mikrofalówce, ponieważ jest on w konsystencji stałej) z miodem. Przelewamy część płynną do suchych składników i dokładnie mieszamy – całość powinna być delikatnie mokra. Naszą granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , rozkładamy równomiernie i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C i pieczemy około 20 minut. Warto co jakiś czas przemieszać nasze domowe muesli.  Po wyciągnięciu z piekarnika należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, ponieważ płatki będą bardzo gorące! Teraz wystarczy je tylko pokruszyć (miód może nieco posklejać płatki i orzechy) i wsypać do słoika. Smacznego!

Do granoli można dodać również suszone owoce, jednak polecam je dorzucić kilka minut przed końcem pieczenia. W przeciwnym wypadku owoce napęcznieją i staną się niesmaczne.


Popołudnie z Felixem

6 komentarzy:

  1. domowa granola najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety spotykam się z opinią, że jest droga i pracochłonna, a to tak błędne podejście.. I pewnie, że najlepsza :))

      Usuń
  2. Domowa zawsze wygra ze sklepową, tym bardziej taka apetyczna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Za każdym razem można stworzyć zupełnie inną mieszankę, a jeszcze lepiej - upiec kilka od razu!

      Usuń
  3. Najlepsza! A granola bars to już w ogóle RAJ!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli do mojego przepisu dodać więcej miodu i uformować z masy coś na kształt batoników - wyjdą idealne :)) Pewnie też pojawią się na blogu, pewnie w czekoladzie!

      Usuń