27.08.2013

Ciastka owsiane z rumem

1/3 kostki masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
Pół szklanki cukru
Olejek rumowy – moja tajna broń
2 szklanki płatków owsianych (u mnie mieszanka Sexy Lady z Musli Tak Jak Chcesz)
Migdały






Masło utrzeć z mąką, cukrem, jajkiem i olejkiem rumowym
Dodać płatki owsiane i migdały. Wymieszać ręką.*
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia.
Z ciasta formować kulki wielkości Rafaello i kłaść na blachę lekko spłaszczone.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 17 minut.
Ciastka po wyciagnięciu przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.




 *Ciasto będzie klejące. Polecam zwilżenie dłoni w ciepłej wodzie. 

SMACZNEGO! ;)

9 komentarzy:

  1. Lepiej smakuje z masłem czy margaryną? Bo szczerze mówiąc to nie cierpię masła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze mnie jest masłoholik, także powinnam powiedzieć, że z masłem. Jednak ostatecznie ani jedno ani drugie nie jest wyczuwalne :))

      Usuń
  2. Gdybym tylko lubiła rum pewnie bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. musisz mi niszczyć moją dietę ? :( w najbliższym czasie chyba zrobię te ciastka, moja mama lubi takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie piekłam ciasteczek owsianych, świetne te Twoje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Omnomnom, kusisz tymi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, staram się! Masz tak dobrą figurę, że nie powinnaś się powstrzymywać!

      Usuń