19.09.2013

Omlet hiszpański z cukinią

3 jajka

Mleko

Jogurt naturalny

¼ cukinii

Pół pomidora

¼ cebuli

Starty ser żółty

Dowolne przyprawy


  • Pokrój wszystkie warzywa w kosteczkę.
  • 3 jajka ubij trzepaczką z odrobiną mleka i jogurtu naturalnego do momentu stworzenia się charakterystycznej piany (oznaka, że w jajkach jest wystarczająco dużo powietrza).
  • Masę przypraw według upodobań (u mnie suszone pomidory, czosnek, pieprz i sól).
  • Na nagrzanej patelni przyrumień pokrojoną cukinię.
  • Dodaj pomidora i cebulę (kolejność jest ważna, ponieważ cukinia potrzebuje nieco więcej czasu).
  • Gdy uznasz, że warzywa są al’dente wylej wcześniej przygotowaną masę jajeczną.
  • Posyp serem żółtym i trzymaj omlet pod przykrywką do momentu ścięcia się jajek.
  • Jedz szybko, bo na pewno znajdzie się ktoś, kto będzie chciał Ci go ukraść!



Chcesz mieć pewność, że Twój omlet wyrośnie? Dodaj szczyptę proszku do pieczenia :)

Przyznać się, kto z Was nigdy nie robił najszybszego obiadu na świecie?

7 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Na pewno spróbuję :)
    I uwielbiam Twoje zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od października zdjęcia będą jeszcze lepsze :) Ale dziękuję!

      Usuń
  2. Nie lubię omletów, ani na słodko ani na słono ani w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ani pomidorów na ciepło ani omletów, oooj kochana!

      Usuń
    2. Hahaha! Notujesz czego nie lubię? :P no taka prawda no...

      Usuń
  3. nigdy takiego nie jadłam, ale po zdjęciu wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń