8.10.2013

Wyraziste udka z kurczaka


 3 udka z kurczaka
2 woreczki ryżu
Śmietana
Konfitura z pomidorów (może być przecier)
Odrobina wody
Sól
Pieprz
Cukier

Marynata do udek:
Oliwa z oliwek
Słodka papryka
Kostka rosołowa
Pieprz
Suszona bazylia
Suszone oregano

  • Połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryj nią udka. Włóż na 2h do lodówki.
Potem:
  • Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i wyłóż na naczynie żaroodporne.
  • W osobnej misce wymieszaj 3 kopiate łyżki śmietany z konfiturami z pomidorów i odrobiną wody. Wymieszaj i przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
  • Wyłóż wcześniej przygotowane udka na ryż i zalej „sosem śmietanowym” (dzięki temu ryż będzie delikatniejszy w smaku i lepki).
  • Piecz  1h w piekarniku nagrzanym na 180C (KONIECZNIE przykryj mięso folią spożywczą. Ściągnij 10 minut przed końcem pieczenia, aby mięso mogło się zarumienić).


Ja podałam je z buraczkami, a Ty połącz z ulubioną surówką. Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Często piekę udka w piekarniku ale w taki sposób jeszcze ich nie robiłam, muszę spróbować ;) u mnie obowiązkowo byłyby buraczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Głodna się na noc przez Ciebie robię. Uwielbiam drobiowe mięso w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń