3 udka z kurczaka
2 woreczki ryżu
Śmietana
Konfitura z pomidorów (może być przecier)
Odrobina wody
Sól
Pieprz
Cukier
Marynata do udek:
Oliwa z oliwek
Słodka papryka
Kostka rosołowa
Pieprz
Suszona bazylia
Suszone oregano
- Połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie pokryj nią udka. Włóż na 2h do lodówki.
Potem:
- Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu i wyłóż na naczynie żaroodporne.
- W osobnej misce wymieszaj 3 kopiate łyżki śmietany z konfiturami z pomidorów i odrobiną wody. Wymieszaj i przypraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
- Wyłóż wcześniej przygotowane udka na ryż i zalej „sosem śmietanowym” (dzięki temu ryż będzie delikatniejszy w smaku i lepki).
- Piecz 1h w piekarniku nagrzanym na 180C (KONIECZNIE przykryj mięso folią spożywczą. Ściągnij 10 minut przed końcem pieczenia, aby mięso mogło się zarumienić).
Często piekę udka w piekarniku ale w taki sposób jeszcze ich nie robiłam, muszę spróbować ;) u mnie obowiązkowo byłyby buraczki :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Głodna się na noc przez Ciebie robię. Uwielbiam drobiowe mięso w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuń