Tłusty czwartek nadchodzi nieubłaganie i dlatego też postanowiłam wyczarować coś kalorycznego, ale niekoniecznie tłustego. Trufle, bo o nich mowa, powinny zadowolić każdego czekoladoholika, ponieważ od nadmiaru kakao aż kręci się w głowie! Niech w przepisie nie zmyli Was duża ilość cukru pudru, bo nasze urocze kule wcale nie należą do słodkich.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g cukru pudru
- 200 g gorzkiego kakao
- 250 g drobno posiekanych orzechów (u mnie ziemne)
- kakao do obtaczania
Przygotowanie:
- Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i kakao.
- Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką (ja zrobiłam to dłońmi, bo masa była za ciężka do wyrobienia łyżką)
- Masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli będzie za luźna należy dodać jeszcze kakao.
- Z masy formuj dłońmi małe kuleczki (polecam zwilżyć dłonie wodą).
- Każdą uformowaną truflę obtocz w kakao. Tak przygotowane trufle włóż do lodówki, aby stężały.
Fajne.... takie mini ,, serniczki,,...;)) Noo tym z kokosem to bym się też nie oparła.... :))
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo apetycznie (:
OdpowiedzUsuń