Dzisiaj ponownie w piekarniku witamy moją mamę, królową wypieków! Tym razem w roli głównej ciasto, które może wydawać się czasochłonne i trudne, lecz wcale takie nie jest. Za co je pokochałam? Za przełamanie smaków - kwaśnej porzeczki z orzechami włoskimi. Pycha! :)
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Piana z białek:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub innego ulubionego, ale kwaskowego)
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj szczyptę soli oraz pozostałe składniki z listy. Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.
- Do jednej porcji ciasta dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao i ponownie wyrób. Wszystkie 3 porcje ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki, aby ciasto stwardniało.
- Po upływie 30 minut wyciągnij jedną porcję jasnego ciasta. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki na dno formy. Wyłóż dżem.
- Na powidła zetrzyj ciemne ciasto, a następnie rozsmaruj na nim pianę (białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem).
- Na wierz ciasta zetrzyj ostatnią porcję (jasnego) ciasta i wysyp orzechy, które wcześniej możesz uprażyć na suchej patelni.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
I jak tu nie jeść słodkości jak podsuwasz takie przepisy?! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pleśniaka, choć w tej wersjii jeszcze nie jadłam..... Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award -szczegóły u mnie.... Zapraszam do zabawy.....;))
OdpowiedzUsuńTa wersja pleśniaka bardzo mi się podoba :) Zawsze robię to ciasto z dżemem porzeczkowym. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤